vineri, 5 iulie 2013

Prăjitură (Nuţi)

O cană şi jumătate zahăr, o cană şi jumătate apă, o ceaşcă ulei, 1 praf copt, zahăr vanilat, coajă de lămâie şi făină cât cuprinde (ca pentru un chec). Se arde zahărul şi se stinge cu apă fiartă. Se răceşte şi se adaugă uleiul  şi restul. Se coace si apoi deasupra de pune gem de prune, nucă dată la maşină si zahăr farin.

joi, 4 iulie 2013

Prăjitură foarte bună (Mariana)

Pandişpanul: se măsoară într-un borcan de 400 g trei sferturi de zahăr şi se pune la fiert cu 5 linguri de apă pînă fierbe şi se dizolvă. Se bat 6 albuşuri spumă la care se adaugă puţină sare. Peste albuşuri se toarnă puţin câte puţin siropul de zahăr fierbinte. Se amestecă gălbenuşurile cu 6 linguri de ulei. Se adaugă 400 g făină. Se adaugă mirodenii. Se unge tava şi se coace la foc bine încins înainte.
Foile de cacao: 80 g zahăr, 80 g margarină, 1 ou, 2 linguri cacao, făină cât cuprinde, 1 linguriţă amoniac stins în 4 linguri de apă caldă. Foaia să fie potrivită (250 g făină). Se împarte compoziţia în două părţi, foile se coc pe dosul tăvii. 
Crema: 1 litru lapte, 6 linguri făină, 1 pachet margarină, 1 lămâie cu coajă, 300 g zahăr. Se cace ca orice altă cremă. Untul se pune cât compoziţia e încă fierbinte.
Glazura: 5 linguri zahăr, 3-4 linguri cacao, 3-4 linguri cacao, 3-4 linguri apă. Se fierb până se topeşte zahărul, după care se amestecă cu un gălbenuş.

miercuri, 3 iulie 2013

Prăjitură Magda (de la Mariana)

1. 300 g făină, 1 ou întreg, 100 g margarină, 1 linguriţă cacao, 100 g zahăr, 1 linguriţă amoniac, 6 linguri lapte. Din aceste cantităţi se face un aluat care se împarte în două părţi egale. Se fac două foi care se coc în tavă.
2. Se face o pişcotă din 8 ouă, 3-4 linguri de apă, 8 linguri de zahăr şi 8 linguri făină.
3. Crema: 400 ml lapte se amestecă cu 70 g făină şi se fierbe până se îngroaşă. Un pachet de unt se freacă cu 250 g zahăr farin şi vanilie. După ce s-a răcit laptele se amestecă cu untul frecat.
Se aranjează astfel: o foaie colorată, crema, piscota, crema şi apoi o foaie colorată.

vineri, 28 iunie 2013

Albă ca Zăpada

Foile: 7 linguri zahăr, 2 ouă, se adaugă 7 linguri ulei, 3 linguri apă călduţă cu amoniac şi făină cât cuprinde.
Crema: 1/2 litru lapte se amestecă cu 3 linguri făină, zahăr după gust , vanilie, 1 pachet margarină şi se freacă cu 1 pahar zahăr farin până devine ca o ciulama.
  

joi, 20 iunie 2013

Parfait

300 g zahăr, 2 ouă, 1/2 litru lapte, vanilie, 1/2 kg frişcă. Se amestecă ouăle cu zahărul şi laptele la baie de apă până se face ca o ciulama. Se lasă să se răcească şi se adaugă frişca. Compoziţia se toarnă în tăvi de keg, oprindu-se puţin care se amestecă cu ciocolată topită şi se pune deasupra. Tăvile se acoperă cu o folie de plastic înainte de a se turna compoziţia. Se pune la congelator.

miercuri, 24 aprilie 2013

Prăjitură (Mariana)

Se face un pandişpan nu prea gros. Când este gata se umple cu gem de caise după care se pune deasupra crema următoare: 
1 pachet unt sau margarină care se freacă bine de tot cu o cană de zahăr farin, după care se adaugă o cană de nuci date prin maşină împreună cu 250-300 g biscuiţi daţi şi ei prin maşină. Se aşează deasupra pandişpanului uns cu gem.
Se face o glazură din 3 linguri de zahăr, 3 linguri de apă şi 2 linguriţe cacao. Se fierbe. Cănd este gata se adaugă puţin unt şi se toarnă călduţă pe deasupra. Se rade ciocolată sau se pune nucă măcinată deasupra. 

marți, 23 aprilie 2013

Cornuleţe

1/2 cană ulei, 1 cană apă, 1 praf sare, făină cât cuprinde. O altă jumătate cană cu ulei şi cu făină se face ca o ciulama. Se întinde foaia se umple cu ciulamaua şi apoi se rulează.

luni, 22 aprilie 2013

Cornuleţe de post (Steluţa Neaga)

O lămâie se curăţă şi se stoarce într-un pahar de apă. 1/2 făină, drojdie cât o mingie de ping-pong, un pahar de ulei şi sare. Se plămădeşte drojdia cu lămâia şi făina. Se umplu cu rahat şi se coc imediat. Cât sunt încă calde cornuleţele se tăvălesc prin zahăr farin.

duminică, 21 aprilie 2013

Parfait (Anca Trandafir)

Compoziţia 1: 4 borcănele smântână, 1 pahar mare (1/4) zahăr. Se bate frişca.
Compoziţia 2: 4 linguri cacao, 4 linguri zahăr, puţină apă ca să iasă o pastă. Se pune la fiert până se topeşte zahărul.
Peste compoziţia nr.2, după ce s-a dat jos de pe foc, se adaugă 6 gălbenuşuri apoi după ce s-a răcit de tot, frişca. Se adaugă albuşurile bătute spumă şi nucă prăjită şi sfărâmată (cam o cană). 
Se pune totul la congelator într-o cratiţă de 4 kg.

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Prăjitură cu brânză (Anca Trandafir)

Blatul: 1 pachet unt-margarină, 250 g zahăr, 5 ouă, făină cât cuprinde, o ceaşcă mai mare cu lapte, 1 praf de copt diluat în 2 linguri de oţet.
750 g brânză dulce, 5 ouă, zahăr după gust, 1 pahar nucă tăiată. După ce s-a făcut blatul se adaugă deasupra brânza amestecată cu zahărul, gălbenuşurile şi albuşurile bătute spumă. Nuca se presară deasupra. Se dă la cuptor la foc potrivit.

vineri, 19 aprilie 2013

Saleuri mamaie

3 pachete margarină, 1 sticlă de lapte plină cu smântână şi făină cât cuprinde.

joi, 18 aprilie 2013

Saleuri mamaie

1 pachet unt sau margarină, 1 lingură cu vârf untură, 10 linguri apă, 1 lingură oţet, ţaic cât o nucă (sau o lingură de drojdie uscată topită în puţină apă sau lapte), sare şi făină cât cuprinde.

miercuri, 17 aprilie 2013

Pişcoturi

7 linguri ulei, 1/4 kg zahăr farin, 5 ouă, 1 lingură amoniac, mirodenii, 1 praf de sare şi făină cât cuprinde. Se freacă zahărul cu gălbenuşurile apoi cu uleiul, lingură după lingură, se adaugă albuşurile bătute spumă, mirodeniile şi la urmă amoniacul amestecat cu făina. Se frământă de seara şi se coc a doua zi.

marți, 16 aprilie 2013

Pişcoturi

1/4 kg unt, 1/2 kg zahăr farin, 6 ouă întregi, 1 pahar lapte, 2 linguri amoniac dizolvat în lapte, făină cât cuprinde, lămâie, vanilie, 1 praf de sare. Se freacă untul cu zahărul, se pun ouăle pe rând unul câte unul, laptele cu amoniacul, mirodeniile şi la urmă făina cât să iasă o cocă potivită. Se frământă seara şi se coc a doua zi.

luni, 15 aprilie 2013

Fursecuri cu stafide

1/4 unt, 1/4 zahăr, 20 g stafide, 2 ouă, 1 praf de copt, 8 prafuri vanilie, puţin rom sau lămâie. Se freacă zahărul cu untul, se adaugă ouăle unul câte unul, apoi făina. Se freacă bine apoi se adaugă stafidele. Într-o tavă unsă se pun grămăjoare cu linguriţa dar nu prea apropiate. Se coace la foc potrivit.

duminică, 14 aprilie 2013

Turtă dulce

1/2 pahar apă caldă, 1 ou, 2 linguri ulei, 2 linguri miere, 3 pahare făină, 1 pahar zahăr, 1 varf cuţit bicarbonat şi 1 pahar nuci tăiate. Se amestecă totul, se pun formele pe o tavă şi se coace la loc potrivit.

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Fursecuri

1/4 unt sau 4 linguri untură, 100 g zahăr farin, 100 g nucă dată prin maşină, 500 g făină, 1 praf vanilie. Se freacă untul cu zahărul până se albeşte. Se adaugă nuciile, vanilia şi la urmă făina. Se amestecă bine apoi se rulează şi se dă forma de coşuleţe care apoi se pun pe tavă. Se bagă la cuptor iar după ce sunt gata şi se scoate tava, se lasă la răcit apoi se iau cu un cuţit, se aşează pe o farfurie şi se pudrează cu zahăr. Sunt foarte foarte foarte fragede.

vineri, 12 aprilie 2013

Fursecuri cu nuci

300 g nuci, 280 g zahăr farin, 4 albuşuri, 50 g făină şi vanilie. Nucile date la maşină se amestecă cu albuşurile şi zahărul. Se pune la foc timp de 4-5 minute şi se amestecă mereu. Se ia de pe foc, se amestecă în continuu adăugând făina. Se toarnă pe foaie de pergament şi se pun fructe deasupra. Se coc la foc moale. După ce s-au scos de la cuptor, hârtia cu fursecuri se întoarce şi se umezeşte pe dos ca să se poată dezlipi fursecurile.

joi, 11 aprilie 2013

Fursecuri

1 ou, 100 g zahăr, 100 g ulei, 200 g făină, puţin praf de copt, vanilie, coajă de lămâie. Se fac perişoare mici şi se dau prin nucă pisată.

miercuri, 10 aprilie 2013

Fursecuri (trandafiri)

350 g untură sau 500 g unt, 250-300 g zahăr tos sau farin, 10 linguri lapte, 1/4 făină, 1 ou, 2 pufuri praf de copt, 1 varf de cuţit bicarbonat, rom. Se fracă untura cu zahărul şi oul până devine spumos. Se adaugă laptele şi toate celelalte, apoi bicarbonatul dizolvat în rom, apoi făina. Se trece coca prin forma dorită.

marți, 9 aprilie 2013

Fursecuri

Cât cântăresc ouăle, tot atâta zahăr, unt şi făină se pune. 1 praf de copt, zeama şi coaja de la o lămâie. Se coace compoziţia la foc mic într-o tavă după care se taie formele în formă de semilună.

luni, 8 aprilie 2013

Fursecuri

3 ceşti cu ulei, 3 ouă, 3 ceşti zahăr, 7 ceşti făină, 1 praf de copt. Se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul, încet, apoi praful de copt şi la final făina. Se fac perişoare mici, se coc la foc potrivit şi se lipesc cu gem sau cremă de unt.

duminică, 7 aprilie 2013

Caise

3 ouă, 1/4 zahăr tos sau farin, 1/4 ulei, 1 lingură oţet, 1 praf de copt. Se freacă ouăle întregi cu zahărul bine de tot, apoi se adaugă ulei puţin câte puţin, apoi oţetul, şi praful de copt. Se pune făină cât cuprinde însă aluatul să nu fie prea tare pentru că gogoloaiele crapă. Este de preferat să se incerce a face una-două gogoloaie la cuptor şi dacă aluatul e prea moale să se mai adauge făină. Se coc toate, se scobeşte mijlocul şi se adaugă marmelada cu puţin rom. Se umplu ambele părţi şi se lipesc. Se pot vopsi.

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Bastonaşe

1 lingură untură se freacă cu 1 ceaşcă de lapte în care s-a dizolvat puţin ţaic. Făină cât cuprinde.

vineri, 5 aprilie 2013

Piersici

1 ceaşcă de unt cu vârf, 1 ou şi o ceaşcă de zahăr se freacă. Se adaugă 3/4 dintr-un pachet de praf de copt şi făină cât cuprinde. Se face sul. Se taie bucăţi de câte 3 cm şi se aşează într-o tavă în picioare şi se coc. După ce s-au copt, se scobesc şi se umplu cu cremă şi se lipesc două câte două. Se colorează capetele cu roz şi verde.

joi, 4 aprilie 2013

Bomboane cu vişine (din vişinată)

1/4 nuci măcinate, 1/4 biscuiţi măcinaţi, 1/4 zahăr, 1/2 kg marmeladă, rom şi cacao. Se adaugă toate, se fac perişoare mici care se umplu cu câte o vişină şi se tăvălesc prin cacao amestecată cu zahăr tos.

miercuri, 3 aprilie 2013

Bomboane

100 g zahăr pisat, 60 g cacao, 100 g ciocolată rasă, 100 g unt, 1 ou, 100 g ciocolată granulată. Se freacă untul cu zahărul şi oul apoi se adaugă şi celelalte. Se amestecă bine, se fac bombmoane mici care se dau apoi prin ciocolata granulată.

marți, 2 aprilie 2013

Chec (Aurora)

6 linguri apă, 6 linguri ulei, 1,5 cană zahăr, 1,5 cană făină, 6 ouă. Se bat albuşurile spumă. În acest timp se fierbe zahărul cu cele 6 linguri de apă până se leagă. Se adaugă puţin câte puţin în albuşuri. Se adaugă uleiul, gălbenuşurile, făina. La sfârşit se pot adauga mirodenii.

luni, 1 aprilie 2013

Rulouri

3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, făină cât cuprinde. Se pun pe forma de rulou şi se toarnă în ulei fierbinte. 
Crema este aceeaşi ca la rulourile coapte. (1 l lapte, 100 g făină, 150 g zahăr, 3-4 ouă, un pachet vanilie, puţină sare. Se pune făina în lapte, se amestecă cu telul, se adaugă zahărul si ouăle. Se freacă compoziţia la bain marie până se îngroaşă.)

duminică, 31 martie 2013

Bezele

5 albuşuri, 75 g zahăr pisat, zeamă de lămâie. Se amestecă bine timp de 45 minute. Se toarnă pe o tavă, în grămezi mici, şi se pun la copt.

sâmbătă, 30 martie 2013

Rulouri cu cremă şi vanilie

1 l lapte, 100 g făină, 150 g zahăr, 3-4 ouă, un pachet vanilie, puţină sare. Se pune făina în lapte, se amestecă cu telul, se adaugă zahărul si ouăle. Se freacă compoziţia la bain marie până se îngroaşă.
Coca pentru rulouri: 200 g unt, 1 ou, puţină apă, sare şi făină cât cuprinde. Se întinde foaia, se taie în fâşii lungi care se pun pe formele de rulou şi se bagă la cuptor. După ce se coc, se adaugă crema.

vineri, 29 martie 2013

Chec

150 g unt frecat cu 250 g zahăr. Se pun 3 ouă întregi, unul câte unul, 1/2 cană cu lapte, 1 praf copt, făină cât cuprinde astfel încât compoziţia să curgă în tavă. Se adaugă rahat, nuci, stafide.

joi, 28 martie 2013

Chec

300 g zahăr, 300 g unt, 5 ouă, 300 g făină, 1 ceaşcă mare lapte, puţin rom, 1 vârf linguriţă bicarbonat. Se freacă untul cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, laptele, făina şi albuşurile bătute spumă. Se poate adăuga rahat, nuci stafide.

miercuri, 27 martie 2013

Mozaic

1/4 unt frecat cu 1/4 zahăr. Se adaugă 4 ouă întregi, unul câte unul. Apoi se pune 1/4 biscuiţi rupţi şi 1-4 nuci tăiate şi 50 g cacao. Se aşează pe un platou şi se lasă până a doua zi. 

marți, 26 martie 2013

Mozaic (de la radio)

3/4 Kg rahat tăiat în 4-6 bucăţi, 1/2 Kg biscuiţi rupţi, 50 nuci tăiate, 1 pahar zahăr tos. Se pune rahatul într-o cratiţă cu un pahar de apă şi zahăr. Se pune pe sobă ca să se dizolve. După aceea se pun biscuiţii rupţi (cam cât o monedă de 15 bani) şi nucile. Se amestecă bine şi se răstoarnă pe o cârpă udă presărată cu zahăr şi cacao. I se dă formă de salam şi se lasă până a doua zi.

luni, 25 martie 2013

Tort de la televizor (mama Tatianei Iekel)

Blatul: 12 ouă, 12 linguri zahăr, 6 linguri făină, 3 linguri cacao. Se freacă 6 gălbenuşuri cu zahărul, se adaugă făina şi cacao şi se coace într-o cratiţă de 4 kg timp de o oră.
Crema: Se freacă cele 6 gălbenuşuri cu 9 linguri de zahăr, 2 linguri de făină, 2 căni cu lapte şi 3 linguri cacao. Se pune pe foc până se îngroaşă. După ce s-a răcit se adaugă un pachet de unt şi o cană nuci tăiate mărunt şi coji de portocale din dulceaţă.
Blatul se taie în două şi se siropează cu vişinată sau lichior.

vineri, 22 februarie 2013

Tort beţiv de la Anca

1/2 Kg zahăr se freacă cu 2 pachete de unt şi 6 gălbenuşuri. Se fierbe cacao cu zahărul şi după ce s-a răcit se adaugă la compoziţie. Se adaugă o cană cu nuci coapte, o cană vişine din vişinată, o cană de coji de portocală fierte, o cană de stafide cu rom şi albuşurile bătute spumă. Se amestecă şi se dă la rece.

joi, 21 februarie 2013

Tort de bezea de la Anca

8 albuşuri bătute spumă cu 8 linguri de zahăr. Se coace o foaie de bezea din acestea. După ce s-a copt se taie pe din două. Separat se freacă pe foc până s-a legat bine 8 linguri de zahăr cu 8 gălbenuşuri. Se ia de pe foc şi se adaugă cacao şi un pachet de unt. Se freacă bine şi se lasă să se răcească. Se pune pe o tăviţă prima jumătate de foaie de bezea, apoi cremă, apoi cealaltă foaie şi apoi iar cremă. Deasupra se pun nuci tăiate si se bagă la rece. Se poate pune şi frişcă deasupra.

miercuri, 20 februarie 2013

Tort de la Oiţa de la Tisa

5 ouă, 2.5 pahare făină, 1.5 pahar lapte, 1.5 pahar zahăr farin, 1 lingură amoniac, 2 plicuri praf de copt. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu 2 linguri gem de caise sau căpşuni, se pune laptele, amoniacul stins cu oţet, praful de copt stins şi el şi mirodenii. Se pune nucă rasă la maşină, făina şi se amestecă bine. La urmă se adaugă albuşul bătut spumă. Într-o cratiţă de 6 Kg unsă se toarnă compoziţia şi se coace întâi la foc mic pâna mai creşte apoi se dă focul mai tare. După ce s-a copt se lasă blatul să se răcească în cratiţă. Apoi se taie în trei părţi şi se însiropează cu sirop făcut din 5 linguri de zahăr ars, 2.5 căni de apă, rom şi vanilie.
Crema: 4 ouă întregi, 2 pachete unt, 2 pachete vanilie şi 150g zahăr. Se freacă ouăle cu zahărul si vanilia la bain-marie până are consistenţa smântânei. Se adaugă nuca făcută cu zahăr ars, pisată şi cernută. Se dă compoziţia la rece, se adaugă cele 2 pachete unt şi se freacă. Nuca mai mare, rămasă de la cernut, se pune pe deasupra tortului.
Crema de nucă: Se pune jumătate de pahar de apă la fiert cu un pahar de zahăr. Se face un sirop în care se adaugă două pahare de nucă măcinată şi o lingură de cacao. Se fierbe puţin, se lasă să se răcorească şi se freacă cu un pachet de unt. Se pune pe primul rând al tortului.

marți, 19 februarie 2013

Tort de portocale

1 Kg portocale, 300g pişcoturi, 500g frişcă, 6 gălbenuşuri, 150g zahăr, 250ml lapte, 3 linuriţe gelatină. Se curăţă portocalelel şi se taie rondele. Se pudrează cu zahăr şi se lasă 3-4 ore pentru a-şi lăsa zeama. Se bat gălbenuşurile cu zahărul la bain-marie până se îngroaşă ca o ciulama. Se adaugă gelatina topită. Se lasă să se răcească şi se adaugă frişca si coaja rasă de la 2 portocale. Într-o cratiţă de 3 kg se aşează o coală de celofan şi se aşează rondelele de jur-împrejur pe fundul cratiţei. Se adaugă cremă, apoi pişcoturi înmuiate în zeama lăsată de portocale. Apoi iar cremă şi iar pişcoturi. Se lasă în frigider până a doua zi şi se răstoarnă.

luni, 18 februarie 2013

Tort Truffe de la Camelia

400g zahăr, 100g cacao, 1 lingură făina, 10ml apă. Se amestecă şi se pune pe foc până clocoteşte de 2-3 ori. Se dă la o parte să se răcească si se adaugă 8 gălbenuşuri apoi se împarte în două. Într-una din părţi se adaugă 300g unt pentru a forma crema. În cealaltă parte se pun 4 albuşuri bătute spumă pentru a forma blatul. Se tapetează (cu ulei şi făină) o cratiţă de 3 litri şi se toarnă în ea cea de a doua parte pentru a se coace blatul. Se ţine în cuptor până se întăreşte la suprafaţă. Se răstoarnă, se taie în două, peste prima jumătate se pune un strat de cremă se pune apoi a doua jumătate, se pun vişine din vişinată, se pune restul de cremă şi se îmbracă în frişcă.

duminică, 17 februarie 2013

Chec glasat

1,5 pahare de zahăr se pune la fiert cu 0,5 pahar de apă şi 5 linguri de cacao. Se fierb timp de 5 minute şi apoi se adaugă 1 pachet margarină. Se amestecă până se incorporează bine. Se dă la rece si se adaugă 4 gălbenuşuri, pe rând. Se opreşte 0,5 pahar din această compoziţie pentru glazură. Se adaugă 0,5 sticluţă de rom, 1 praf de copt şi albuşurile bătute spumă. Se adaugă 0,5 pahar de făină, nucă tăiată şi stafide. Se pune în două forme de chec si se coace. După ce se răstoarnă, cât încă checurile sunt calde, se glasează cu compozitia din pahar.

sâmbătă, 16 februarie 2013

Îngheţată Camelia

300g zahăr, 2 ouă, 500ml lapte, un baton sau esenţă de vanilie, 500g frişcă. Se amestecă gălbenuşul de la ouă, zahărul şi laptele la baie de apă până se face ca o ciulama. Se lasă să se răcească şi se adaugă frişca si albuşurile spumă. Compoziţia se toarnă în tăvi de chec oprindu-se puţin care se amestecă cu ciocolată topită şi se pune deasupra. Înainte de a turna compoziţia în tăvi acestea sunt acoperite cu o folie de plastic. Se pune la congelator.

vineri, 15 februarie 2013

Tort de nucă

Crema: 12 ouă, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de nucă pisată. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se pun nucile, 1 lingură de făină, coaja de lămâie, o lingură de pesmet şi albuşul bătut spumă. 
Se toarnă compoziţia obişnuită pentru blat într-o formă unsă pe fundul căreia este pusă o foaie de copt unsă şi ea. După ce se coace şi se răceşte blatul se taie pe jumătate. se unge cu crema şi se glasează pe deasupra.

joi, 14 februarie 2013

Tort de portocale

Crema: Zeama de la o portocală, 2 ouă (gălbenuşurile), 40g zahăr, 3 linguri de vin alb. Gălbenuşurile se freacă cu cele 40g de zahăr, se adaugă un pachet de zahăr vanilat, zeama de la portocală şi vinul. Totul se fierbe in bain-marie.
Blatul: 4 gălbenuşuri cu 140g zahăr, coaja şi zeama de la o portocală, 100g nuci, albuşul bătut bine şi puţin pesmet.
Crema răcită se amestecă 1/4 Kg frişcă. Cele două jumătăţi ale blatului se ung cu marmeladă subţiată de caise. Deasupra se tooarnă glazura. Se decorează cu felii de portocale ţinute cu o zi înainte în sirop de zahăr.

miercuri, 13 februarie 2013

Tort de ciocolată

Se freacă 180g unt cu 280g zahăr, apoi se pun 8 gălbenuşuri pe rând şi se freacă bine cu 100g de cacao. Apoi se împarte în două. O parte se lasă la rece pentru cremă iar la cealaltă parte se adaugă 2 linguri pezmet şi cele 8 albuşuri bătute spumă. Se pun într-o formă unsă şi tapetată cu făină şi se coace la foc mic. În prima jumătate se pune puţin rom şi vanilie. După ce s-a răcit se glasează cu crema pusă la rece şi cu frişcă.

marți, 12 februarie 2013

Tort de mere de la Lala

150g unt, 150g făină, 110g zahăr pudră, 1 gălbenuş, 1 pref de copt. Din această cocă se fac 2 foi. Se întind cu mâna într-o tăvă rotundă şi se coc separat. Apoi intre foi se pune 1,5 Kg mere rase şi prăjite. Deasupra se toarnă 4 albuşuri bătute spumă ca pentru bezele cu zahăr. Se lasă în cuptor până prinde o coajă deasupra.

luni, 11 februarie 2013

Doboş-tort

Foile: zahăr, 5 ouă, 80g făină. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, albuşurile se bat bine şi se adaugă în gălbenuşuri o lingură pentru ca acestea să se mai înmoaie, se adaugă câte o lingură de făină, iar la sfârşit se adaugă restul de albuş bătut spumă. Se amestecă iar din această compoziţie ies 8 foi.
Crema: Se freacă 5 ouă întregi cu 210g zahăr, 210g ciocolată şi 1/2 baton de vanilie care se va scoate după ce compoziţia s-a omogenizat în bain-marie. După ce aceasta a fost luată de pe foc şi răcit puţin, călduţă fiind încă se adaugă 210g unt frecat spumă. După ce se răceşte se adaugă crema pe 7 foi iar a opta foaie se pune deasupra.
Glazura: 3 linguri cu vârf de zahăr. Se topeşte până capătă culoare închisă. Se întinde pe cea de-a opta foaie cât mai repede cât încă este cald folosind un cuţit cu lamă fierbinte (ţinut puţin pe foc).

duminică, 10 februarie 2013

Foi Doboş-tort de la Aurica

500g făină, 2 ouă, 140g unt, 140g zahăr, 1 linguriţă amoniac sau bicarbonat şi un pahar de 1/4 cu smântână. Din această combinaţie ies 10 foi.
  

sâmbătă, 9 februarie 2013

Foi Doboş-tort

Foile: 2 oua întregi, 2 ceşcuţe miere, 2 ceşcuţe zahăr, 1 ceşcuţă lapte, 1/2 linguriţă bicarbonat şi 2 ceşti ulei. Se pun ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul puţin câte puţin apoi toate celelalte. Făină cât cuprinde dar coca să nu fie prea tare. Se întind mai multe foi şi se coc pe rând. 
Apoi se umplu cu ce cremă doriţi.

vineri, 8 februarie 2013

Tort de mere de la Florica

Într-o cratiţă de 3-4 Kg se aşează mere curăţate de coajă şi de seminţe unul lângă altul. Se scot merele, se pun 150g unt cu 7 linguri de zahăr şi se pune pe foc până se colorează. Când zahărul s-a colorat, se aşează merele ca la început, unul lângă altul şi se bagă la cuptor. Din când în când se mişcă cratiţa pentru ca merele să nu se lipească. Când merele sunt aproape gata rumenite se scoate cratiţa şi se lasă la răcit. În acest timp se pregăteşte o compoziţie de pandişpan din 6-7 ouă şi se răstornă peste mere. Se bagă din nou la cuptor iar după ce s-a copt se răstoarnă  pe o farfurie pentru ca merele să stea în partea de sus.

joi, 7 februarie 2013

Tort de la Laurenţia

Blatul: 4 ouă, 300g zahăr, 200g făină, 100g nuci, 1 praf de copt sau un vârf de cuţit bicarbonat şi 10 linguri de apă rece.
Crema: Se pune 1/4 Kg zahăr să fiarbă fiind acoperit cu apă. După ce a dat câteva clocote se pune un pachet cacao şi se amestecă bine. Se lasă să se lege ca la şerbet apoi se dă jos şi se pune 1/4 Kg unt, puţin câte puţin.