luni, 19 noiembrie 2012

Preparate porc

Caltaboş
Aceeaşi compoziţie ca la sarmale (carne, ceapă, orez). Se umplu maţele mai groase sar nu foarte mult pentru că orezul se umflă la fiert.

Cârnaţi
Carnea de porc (grasă şi slabă) se toacă. Se pune usturoi, cimbru, sare şi piper după gust. Se frământă bine cu puţină zeamă de la carne sau chiar apă. După ce s-a frământat bine de tot se umplu maţele.

Tobă
Se alege carne din zona guşei porcului, grăsime, limbă, rinichi, inimă, şorici, urechi şi carne macră. Se fierb bine cu sare până zeama devine gelatinoasă. După fierbere se lasă la răcit. Bucăţile de carne se taie şi se amestecă cu zeama în care mai topim nişte gelatină pentru a fi siguri că se leagă. Umplem burta şi băşica porcului cu bucăţi de carne, zeamă, sare, piper, enibahar şi alte condimente dar nu umplută prea mult. Se coase şi apoi se pune în apă rece şi lasă la fiert la foc mic. Băşica şi burta se găuresc din loc în loc cu o andrea. După ce au dat câteva clocote la fiert se scot băşica si burta. Se clătesc în nişte cratiţe cu apă rece şi după aceea se pun pe o tavă iar deasupra lor se pune un fund de lemn si o greutate pentru a le presa.

Leberwurst
Se alege carne din zona guşei porcului, grăsime şi ficat. Se fierb şi se scot la răcit. Se dau prin maşina de tocat de 2-3 ori până amestecul devine pastă. In tocătură se pune sare, piper, enibahar şi alte condimente pentru mezeluri. Se umplu maţele cu pastă dar nu prea mult şi nici bucăţi prea lungi. Se leagă capetele cu aţă. Se pune în apă rece şi se lasă la fiert. Şe înţeapă şi se fierb până dau în câteva clocote. Se scot se pun în apă rece, se spală şi se pun pe o tavă ca să se răcească.

Şunci
Se aleg şuncile de la porc, se taie, se aşează 4-5 bucăţi într-o tavă, se bagă la cuptor şi se ţin câteva minute până dau senzaţia că s-au cristalizat. Se scot şi se pun într-un vas. Se dau cu foarte multă sare şi se aşează una peste alta. Se lasă cam o săptămână cu sare. Se pregăteşte un vas cu apă, usturoi şi cimbru şi se toarnă amestecul peste şunci pînâ le acoperă. Se ţin 4-5 zile în acest lichid după care se scot, se leagă cu sfoară şi se pun la afumat 2-3 zile după care se pot mânca.
În lichidul în care s-au ţinut şuncile poate fi ţinut şi şoriciul.

Carnea afumată (cum se procedează)
Se taie bucăţile de carne, muşchi, picioare, oase. Se dau cu sare şi se ţin aşa 2-3 zile. Se leagă cu sfoară şi se pot pune la afumat.

Piftie
Carne de porc, picioare, urechi, se fierb la foc mic până scade la jumate. În apă se pun boabe de piper şi sare. Se dă jos de pe foc, se scoate carnea la răcit şi cât apa este caldă încă se adaugă gelatină topită şi usturoi pisat. Se amestecă bine zeama şi apoi se strecoară. Carnea fără oase se aşează în vase adânci, se pune zeamă deasupra şi se lasă la răcit.