miercuri, 28 noiembrie 2012

Murături

Gogoşari tăiaţi
La 5 kg de gogoşari tăiaţi se folosesc 200 g sare şi 400-500 g zahăr. Se pune într-un lighean un rând de gogoşari. Se dau cu sare şi zahăr. Se pune apoi alt rând de gogoşari care se dă şi el tot cu sare şi zahăr, şi tot aşa până se termină gogoşarii. Se lasă aşa până a doua zi iar apoi se toarnă 1 litru de oţet simplu peste ei. Se amestecă şi se bagă la borcan.

Saramura
Se aşează într-un borcan castraveţi, gogonele, ardei gras, ardei verde, ţelină, varză, morcovi, mere. Se aşează rânduri-rânduri. Deasupra se aşează o ramură de vişin şi se toarnă saramură în concentraţia 1 litru de apă - 2 linguri cu vârf de sare (50 g).

Gogoşari, ardei, s.a.m.d., în oţet
Se aşează gogoşarii, castraveţii, ardeii, ş.a.m.d, în borcan şi se pregăteşte zeama. La 1 l de oţet se pun 2 l apă. Pentru fiecare litru de lichid se pune 1 lingură de sare şi 2 de zahăr. Se fierb cu piper, foi de dafin, 2-3 căţei de usturoi şi se toarnă apoi fiertura în borcan. Sub borcan, în prealabil, are fi bine sa pui lama unui cuţit pentru ca borcanul sa nu crape.

Varza de vară
Se toacă varza şi se pune în borcan. Peste se pune o ramură de mărar şi se toarnă saramura (la 1 l apă se pune 1 lingură de sare). Dacă vrem să se acrească mai repede punem apa mai călduţă şi o vânturăm în fiecare zi timp de 3-4 zile până se acreşte.

Borş
Se pun într-un borcan tărâţe şi mălai (să ocupe cam 1/5 din borcan), o felie de pâine şi 1-2 craci de leuştean. Se toarnă apa călduţă peste ele împreună cu zeama de la jumătate de lămîie. Se amestecă de 2-3 ori pe zi cu o lingură mare.

Gogoşari umpluţi cu varză roşie
Se curăţă gogoşarii se umplu cu varza roşie tocată şi frecată cu sare. Se pregăteşte oţetul ca la murături (1 l oţet, 2 l apă, zahăr, etc...) şi după ce s-a răcit se toarnă peste gogoşarii aşezaţi într-un borcan.