vineri, 22 februarie 2013

Tort beţiv de la Anca

1/2 Kg zahăr se freacă cu 2 pachete de unt şi 6 gălbenuşuri. Se fierbe cacao cu zahărul şi după ce s-a răcit se adaugă la compoziţie. Se adaugă o cană cu nuci coapte, o cană vişine din vişinată, o cană de coji de portocală fierte, o cană de stafide cu rom şi albuşurile bătute spumă. Se amestecă şi se dă la rece.

joi, 21 februarie 2013

Tort de bezea de la Anca

8 albuşuri bătute spumă cu 8 linguri de zahăr. Se coace o foaie de bezea din acestea. După ce s-a copt se taie pe din două. Separat se freacă pe foc până s-a legat bine 8 linguri de zahăr cu 8 gălbenuşuri. Se ia de pe foc şi se adaugă cacao şi un pachet de unt. Se freacă bine şi se lasă să se răcească. Se pune pe o tăviţă prima jumătate de foaie de bezea, apoi cremă, apoi cealaltă foaie şi apoi iar cremă. Deasupra se pun nuci tăiate si se bagă la rece. Se poate pune şi frişcă deasupra.

miercuri, 20 februarie 2013

Tort de la Oiţa de la Tisa

5 ouă, 2.5 pahare făină, 1.5 pahar lapte, 1.5 pahar zahăr farin, 1 lingură amoniac, 2 plicuri praf de copt. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi cu 2 linguri gem de caise sau căpşuni, se pune laptele, amoniacul stins cu oţet, praful de copt stins şi el şi mirodenii. Se pune nucă rasă la maşină, făina şi se amestecă bine. La urmă se adaugă albuşul bătut spumă. Într-o cratiţă de 6 Kg unsă se toarnă compoziţia şi se coace întâi la foc mic pâna mai creşte apoi se dă focul mai tare. După ce s-a copt se lasă blatul să se răcească în cratiţă. Apoi se taie în trei părţi şi se însiropează cu sirop făcut din 5 linguri de zahăr ars, 2.5 căni de apă, rom şi vanilie.
Crema: 4 ouă întregi, 2 pachete unt, 2 pachete vanilie şi 150g zahăr. Se freacă ouăle cu zahărul si vanilia la bain-marie până are consistenţa smântânei. Se adaugă nuca făcută cu zahăr ars, pisată şi cernută. Se dă compoziţia la rece, se adaugă cele 2 pachete unt şi se freacă. Nuca mai mare, rămasă de la cernut, se pune pe deasupra tortului.
Crema de nucă: Se pune jumătate de pahar de apă la fiert cu un pahar de zahăr. Se face un sirop în care se adaugă două pahare de nucă măcinată şi o lingură de cacao. Se fierbe puţin, se lasă să se răcorească şi se freacă cu un pachet de unt. Se pune pe primul rând al tortului.

marți, 19 februarie 2013

Tort de portocale

1 Kg portocale, 300g pişcoturi, 500g frişcă, 6 gălbenuşuri, 150g zahăr, 250ml lapte, 3 linuriţe gelatină. Se curăţă portocalelel şi se taie rondele. Se pudrează cu zahăr şi se lasă 3-4 ore pentru a-şi lăsa zeama. Se bat gălbenuşurile cu zahărul la bain-marie până se îngroaşă ca o ciulama. Se adaugă gelatina topită. Se lasă să se răcească şi se adaugă frişca si coaja rasă de la 2 portocale. Într-o cratiţă de 3 kg se aşează o coală de celofan şi se aşează rondelele de jur-împrejur pe fundul cratiţei. Se adaugă cremă, apoi pişcoturi înmuiate în zeama lăsată de portocale. Apoi iar cremă şi iar pişcoturi. Se lasă în frigider până a doua zi şi se răstoarnă.

luni, 18 februarie 2013

Tort Truffe de la Camelia

400g zahăr, 100g cacao, 1 lingură făina, 10ml apă. Se amestecă şi se pune pe foc până clocoteşte de 2-3 ori. Se dă la o parte să se răcească si se adaugă 8 gălbenuşuri apoi se împarte în două. Într-una din părţi se adaugă 300g unt pentru a forma crema. În cealaltă parte se pun 4 albuşuri bătute spumă pentru a forma blatul. Se tapetează (cu ulei şi făină) o cratiţă de 3 litri şi se toarnă în ea cea de a doua parte pentru a se coace blatul. Se ţine în cuptor până se întăreşte la suprafaţă. Se răstoarnă, se taie în două, peste prima jumătate se pune un strat de cremă se pune apoi a doua jumătate, se pun vişine din vişinată, se pune restul de cremă şi se îmbracă în frişcă.

duminică, 17 februarie 2013

Chec glasat

1,5 pahare de zahăr se pune la fiert cu 0,5 pahar de apă şi 5 linguri de cacao. Se fierb timp de 5 minute şi apoi se adaugă 1 pachet margarină. Se amestecă până se incorporează bine. Se dă la rece si se adaugă 4 gălbenuşuri, pe rând. Se opreşte 0,5 pahar din această compoziţie pentru glazură. Se adaugă 0,5 sticluţă de rom, 1 praf de copt şi albuşurile bătute spumă. Se adaugă 0,5 pahar de făină, nucă tăiată şi stafide. Se pune în două forme de chec si se coace. După ce se răstoarnă, cât încă checurile sunt calde, se glasează cu compozitia din pahar.

sâmbătă, 16 februarie 2013

Îngheţată Camelia

300g zahăr, 2 ouă, 500ml lapte, un baton sau esenţă de vanilie, 500g frişcă. Se amestecă gălbenuşul de la ouă, zahărul şi laptele la baie de apă până se face ca o ciulama. Se lasă să se răcească şi se adaugă frişca si albuşurile spumă. Compoziţia se toarnă în tăvi de chec oprindu-se puţin care se amestecă cu ciocolată topită şi se pune deasupra. Înainte de a turna compoziţia în tăvi acestea sunt acoperite cu o folie de plastic. Se pune la congelator.