Se freacă 4 ouă întregi cu 1 pahar zahăr. se adaugă 1,5 pahar făină și 1 pahar ulei, pus puțin câte puțin. Se adaugă praf de copt sau bicarbonat
joi, 4 ianuarie 2018
miercuri, 3 ianuarie 2018
Ciocolată
10 linguri apă, 500 g zahăr, 100 g cacao 250 g lapte praf, 100 g unt, nuci sau alune. Se amestecă bine cacao cu laptele praf și se adaugă untul. Se mai poate adăuga câte o lingură de unt până se umezește compoziția. Șe freacă până se omogenizează crema.
Se amestecă zahărul cu apa, se pune la fiert lăsându-se să se lege ca pentru șerbet. Se toarnă siropul peste compoziția pregătită. Se amestecă la marginea sobei și se mai pune câte o lingură de unt dacă nu s-a legat bine.
Se pot adăuga nuci sau alune prăjite.
Se răstoarnă pe un platou de sticlă ce a fost udat în prealabil
marți, 2 ianuarie 2018
Cartofi de ciocolată
250 g biscuiți, 150 g nuci, 2 linguri cacao, 1 pahar apă, 1/2 pahar zahăr și 1 lingură rom. Se pun la fiert apa cu zahărul, cand fierbe se adaugă biscuiții și nucile date prin mașină, romul și cacao. După ce s-a răcorit, se fac cartofi și se dau prin ciocolată granulată sau cacao cu zahăr tos.
Rețetă de la Cernaoski
2 pahare pesmet biscuiți, 1 pahar nucă pisată, 1,5 pahar zahăr, 1 cană lapte fierbinte, 2 linguri cacao. Se amestecă toate, se fac cartofi și se dau prin cacao cu zahăr tos. Se pune coajă de mandarine și portocale și rom.
luni, 1 ianuarie 2018
Prăjitură albă (de la Lenuș)
Foile: 270 g făină, 80 g unt, 2 linguri zahăr, 1 linguriță bicarbonat dizolvat în 100 g lapte 1 ou, 1 praf de zahăr vanilat. Se frământă toate și se despart în 3 părți egale. Se fac 3 foi care se coc separat și apoi se umplu cu crema.
Crema: 1/2 cană lapte, 1 praf vanilie. Se fierbe altă 1/2 cană de lapte și se amestecă cu 2 linguri de făină. Se pun toate la foc și se fierb până se face ca o ciulama. Se scoate de pe foc, se pun 250 g unt, 200 g zahăr si 1-2 prafuri de vanilie
Crema: 1/2 cană lapte, 1 praf vanilie. Se fierbe altă 1/2 cană de lapte și se amestecă cu 2 linguri de făină. Se pun toate la foc și se fierb până se face ca o ciulama. Se scoate de pe foc, se pun 250 g unt, 200 g zahăr si 1-2 prafuri de vanilie
vineri, 5 iulie 2013
Prăjitură (Nuţi)
O cană şi jumătate zahăr, o cană şi jumătate apă, o ceaşcă ulei, 1 praf copt, zahăr vanilat, coajă de lămâie şi făină cât cuprinde (ca pentru un chec). Se arde zahărul şi se stinge cu apă fiartă. Se răceşte şi se adaugă uleiul şi restul. Se coace si apoi deasupra de pune gem de prune, nucă dată la maşină si zahăr farin.
joi, 4 iulie 2013
Prăjitură foarte bună (Mariana)
Pandişpanul: se măsoară într-un borcan de 400 g trei sferturi de zahăr şi se pune la fiert cu 5 linguri de apă pînă fierbe şi se dizolvă. Se bat 6 albuşuri spumă la care se adaugă puţină sare. Peste albuşuri se toarnă puţin câte puţin siropul de zahăr fierbinte. Se amestecă gălbenuşurile cu 6 linguri de ulei. Se adaugă 400 g făină. Se adaugă mirodenii. Se unge tava şi se coace la foc bine încins înainte.
Foile de cacao: 80 g zahăr, 80 g margarină, 1 ou, 2 linguri cacao, făină cât cuprinde, 1 linguriţă amoniac stins în 4 linguri de apă caldă. Foaia să fie potrivită (250 g făină). Se împarte compoziţia în două părţi, foile se coc pe dosul tăvii.
Crema: 1 litru lapte, 6 linguri făină, 1 pachet margarină, 1 lămâie cu coajă, 300 g zahăr. Se cace ca orice altă cremă. Untul se pune cât compoziţia e încă fierbinte.
Glazura: 5 linguri zahăr, 3-4 linguri cacao, 3-4 linguri cacao, 3-4 linguri apă. Se fierb până se topeşte zahărul, după care se amestecă cu un gălbenuş.
miercuri, 3 iulie 2013
Prăjitură Magda (de la Mariana)
1. 300 g făină, 1 ou întreg, 100 g margarină, 1 linguriţă cacao, 100 g zahăr, 1 linguriţă amoniac, 6 linguri lapte. Din aceste cantităţi se face un aluat care se împarte în două părţi egale. Se fac două foi care se coc în tavă.
2. Se face o pişcotă din 8 ouă, 3-4 linguri de apă, 8 linguri de zahăr şi 8 linguri făină.
3. Crema: 400 ml lapte se amestecă cu 70 g făină şi se fierbe până se îngroaşă. Un pachet de unt se freacă cu 250 g zahăr farin şi vanilie. După ce s-a răcit laptele se amestecă cu untul frecat.
Se aranjează astfel: o foaie colorată, crema, piscota, crema şi apoi o foaie colorată.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)