sâmbătă, 20 octombrie 2012

Supe

Se fierbe carnea de pasăre sau vită, se pune sare, se ia spuma. Când este aproape fiartă se adaugă morcov, ţelină, păstârnac, ceapă, toate întregi. După fierbere se strecoară zeama şi se fac tăiţei, zdrenţe sau găluşti.

Găluşti: Se bate albuşul cu telul apoi se pun gălbenuşurile şi se amestecă în continuare. Se pune sare, puţin praf de copt şi griş până se face ca o pastă din care formăm găluştile.

Tăiţei: Se iau 2-3 ouă. Se bat cu sare. Se pune făina şi se formeayă coca. Aceasta se întinde pentru a fi cât mai subţire posibil. Se lasă să se usuce. Se rulează şi se taie tăiţeii foarte subţiri. Se pun într-o strecurătoare mare pentru a pica făina de pe ei iar după aceea, în zeama care dă în clocot se pun uşor tăiţeii. Atenţie. Ei se umflă foarte repede. După 10 minute se stinge focul. Când se serveşte se pune ţelină şi pătrunjel tăiate mărunt

Zdrenţe: Se iau 2-3 ouă şi se bat. Se pune făină astfel încât compoziţia să curgă. Când zeama de la supă clocoteşte. Se toarnă încet compoziţia de mai sus.

La aceste supe se pune ţelină şi pătrunjel atât când se pregăteşte supa cât şi atunci când se serveşte.

Supa de roşii
Se toacă zarzavat mărunt, ceapă, morcov, ardei gras, roşii cojite (sau suc de roşii sau bulion). Se fierb. Cu 10 minute înainte se a se lua de pe foc se pune orez. Se pune ţelină şi pătrunjel. Se poate servi caldă sau rece direct din frigider.

Supa de crutoane
Crutoanele = cuburi de pâine care se pun într-o cratiţă mare în care fierbe puţin ulei încins. Se amestecă cu lingura astfel încât fiecare cub să treacă prin ulei. După aceea crutoanele se pun pe o tavă şi se bagă la cuptor, la foc mic, până devin crocante.
Supa de zarzavat = Se fierb cartofi, morcovi, ţelină, ceapă, etc. Se pasează şi strecoară legumele. Separat se face rântaş. Ceapă prăjită în ulei, se pune făină şi se stinge cu puţin lapte şi zeama de la supă. Se adaugă  ţelină şi pătrunjel tocat.