vineri, 9 noiembrie 2012

Peşte

Prăjit
Se curăţă peştele, se taie felii şi în ulei prăjit se pune peştele dat prin făină (sau făină+mălai sau doar prin mălai).

Fript + saramură
Se frige peştele. Se poate mânca aşa sau pune în saramură. Saramura: Apă fiartă + sare + piper + ardei. Saramura se pune peste peştele fript.

Rasol
Se fierbe peştele (de obicei capul sau zona mai groasă a peştelui) la cere se poate pune şi morcov. După ce s-a răcit se pune oţet + ulei.

La tavă
Se pun scrumbiile în tava cu ulei, apă, foi de dafin şi piper. De regulă peştele mai mic şi mai slab se pregăteşte aşa, la tavă.
Altă variantă: ulei, apă, roşii tăiate, ardei, piper, sare.

joi, 8 noiembrie 2012

Mâncăruri de miel

Drob de miel
Se fierb măruntaiele (inima, rinichii, ficatul, plămânii). Se toacă, se pune ceapă prăjită, mărar, sare, piper, ouă. Se unge tava, proporul se unge cu ouă bătute, se pune carnea şi se rulează proporul care se unge cu ou. Se bagă la cuptor. Dacă nu ai propor, drobul se poate pune într-un aluat franţuzesc sau obişnuit.

Stufat cu carne de miel
Carne fiartă, usturoi şi ceapă verde tăiate cam de 8 cm care se înăbuşesc în apă şi ulei, sos obişnuit.

Spanac cu carne de miel
Spanac tăiat mai mare. După ce a fost opărit se face sos obişnuit şi se pune carne.

miercuri, 7 noiembrie 2012

Ostropel de pui

Ciulama mai subţire cu carne de pui şi usturoi.

marți, 6 noiembrie 2012

Tuslama

Burta se taie în felii mari. Se face o ciulama cu usturoi.

luni, 5 noiembrie 2012

Ciulama

Ulei încins, făină şi stins cu lapte şi apa în care au stat carnea sau ciupercile.

vineri, 2 noiembrie 2012

Sărmăluţe

Se toacă carnea şi ceapa. Se adaugă orez sare şi piper. Dacă varza este murată se aleg foile cele mai subţiri pentru sarmale şi restul se toacă. Dacă varza este crudă ea se opăreşte şi la sarmale se folosesc foile opărite.
Într-o cratiţă se pune ulei, se pune varza tocată, se aşează sărmăluţele în formă de raze de soare cu un loc liber în mijloc. Se pune piper boabe şi compoziţia formată din apă + pastă de roşii. Se pun la fiert la foc mic.

joi, 1 noiembrie 2012

Ardei, roşii, gogoşari umpluţi

Carne tocată, ceapă, orez, sare, piper. Se umplu ardeii, dar nu plini pentru că orezul se umflă. Se fierb ardeii umpluţi în apă cu puţină sare. Separat se face sosul din rântaş fiert sau prăjit, se fierbe la foc mic şi se pune puţin zahăr. Separat se taie varza crudă în formă de felii de tort şi se prăjeşte pe ambele feţe. Varza se pune în sos pentru a-i da un gust mai bun. Se pune pătrunjel şi se serveşte cald cu smântână sau iaurt.