miercuri, 5 decembrie 2012

Dulceţuri

Sirop = 1 kg zahăr + 3 căni apă + puţină sare de lămâie

Dulceaţa de căpşuni, mure, zmeură, fragi
1 kg zahăr se pune într-o cratiţă cu 3 căni de apă şi se fierb până se leagă ca un sirop în care se pune o farfurie cu vîrf de căpşuni (mure, fragi, etc). În sirop se pune 1/2 linguriţă sare de lămâie sau câteva felii de lămâie. Se fierbe până se leagă siropul.


Dulceaţa de zarzăre, prune verzi
Se face înainte de a se întării sâmburele lor. Se înţeapă zarzăra de 2-3 ori. Umplem farfuria cu vârf. În rest, ca mai sus.


Dulceaţa de prune coapte
Se curăţă 60-80 prune de coajă. Se pun în apă rece. După ce s-au curăţat toate, se pun în altă apă rece în care pentru fiecare litru de apă se pune o linguriţă cu vârf de bicarbonat. Se ţin aşa 1.5 - 2 ore. Se scot, se pun în strecurătoare şi se bagă sub un jet de apă. Se scot sâmburii şi se pun pe o cârpă să se scurgă apa. Între timp se pregăteşte siropul şi se fierbe repede până se leagă.


Dulceaţa de caise
Se procedează ca la dulceaţa de prune coapte


Dulceaţa de gutui
Se pregăteşte siropul. Se şterg gutuile de puf şi se dau repede prin răzătoare. O farfurie cu vârf. Se fierbe mai repede pentru ca culoarea să fie mai deschisă.


Dulceaţa de cireşe, cireşe amare, vişine
Se scot sâmburii şi se pune o farfurie adâncă cu vârf  în siropul de mai sus.