miercuri, 5 decembrie 2012

Dulceţuri

Sirop = 1 kg zahăr + 3 căni apă + puţină sare de lămâie

Dulceaţa de căpşuni, mure, zmeură, fragi
1 kg zahăr se pune într-o cratiţă cu 3 căni de apă şi se fierb până se leagă ca un sirop în care se pune o farfurie cu vîrf de căpşuni (mure, fragi, etc). În sirop se pune 1/2 linguriţă sare de lămâie sau câteva felii de lămâie. Se fierbe până se leagă siropul.


Dulceaţa de zarzăre, prune verzi
Se face înainte de a se întării sâmburele lor. Se înţeapă zarzăra de 2-3 ori. Umplem farfuria cu vârf. În rest, ca mai sus.


Dulceaţa de prune coapte
Se curăţă 60-80 prune de coajă. Se pun în apă rece. După ce s-au curăţat toate, se pun în altă apă rece în care pentru fiecare litru de apă se pune o linguriţă cu vârf de bicarbonat. Se ţin aşa 1.5 - 2 ore. Se scot, se pun în strecurătoare şi se bagă sub un jet de apă. Se scot sâmburii şi se pun pe o cârpă să se scurgă apa. Între timp se pregăteşte siropul şi se fierbe repede până se leagă.


Dulceaţa de caise
Se procedează ca la dulceaţa de prune coapte


Dulceaţa de gutui
Se pregăteşte siropul. Se şterg gutuile de puf şi se dau repede prin răzătoare. O farfurie cu vârf. Se fierbe mai repede pentru ca culoarea să fie mai deschisă.


Dulceaţa de cireşe, cireşe amare, vişine
Se scot sâmburii şi se pune o farfurie adâncă cu vârf  în siropul de mai sus.

marți, 4 decembrie 2012

Papanaşi

500 g brânză de vaci, 3 ouă întregi, 2-3 linguri de făină. Se face un aluat care se ia cu lingura şi se fierbe, pe rând, în apă clocotită cu sare. Se scot, se tăvălesc prin pesmet prăjit în unt. Se servesc calzi cu smântână şi zahăr după gust.

luni, 3 decembrie 2012

Papară

Se taie franzela în felii, se ung feliile cu unt pe o parte şi se înmoaie în lapte dulce. Într-o cratiţă unsă cu unt se pune un strat de felii. Peste el se pune un rând de brânză rasă, apoi alt strat de felii şi tot aşa până se umple 3/4 din cratiţă. Laptele rămas se completează, se îndulceşte şi se bate cu câteva ouă. Se toarnă în cratiţă şi se bagă la cuptor.

duminică, 2 decembrie 2012

Şarlotă

Se fierbe 1 litru de lapte. Separat se pun 3 linguri cu vârf de făină, 3 linguri cacao şi 9 de zahăr. Se amestecă şi se toarnă apoi laptele amestecând în continuu. Se lasă la foc potrivit până ajunge la consistenţa unei ciulamale. Se pune puţin rom. Se toarnă în pahare/căni/castroane şi se lasă la răcit.

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Măcinici

Se pune apa la fiert cu puţină sare şi zahăr după gust. Într-o farfurie se bat 3-4 linguri de făină cu apă rece pentru o oală de 10 litri. Când apa din oală clocoteşte răsturnăm făina bătută şi amestecăm pentru a nu se forma cocoloaşe.
Separat se fierb pastele făinoase şi se răstoarnă în oala mare. Se adaugă vanilie, coajă de portocală şi de lămâie. 
Se servesc călduţi cu nucă pisată, nucă rasă, zahăr şi după gust scorţişoară.